Κωνσταντινα Δεν Εισαι Μονη...

Η χωρα, οπως ολοι ακουσαμε ή διαβασαμε, βρισκεται πλεον σε προεκλογικη περιοδο.. Ωστοσο, στη δικη μου θεωρηση, ζητημα πιο ουσιωδες για αυτη τη βδομαδα, που δεν προβληθηκε σχεδον καθολου απο την πλειονοτητα των Μεσων Μαζικης Ενημερωσης, ηταν η συνεντευξη που εδωσε η Κωνσταντινα Κουνεβα στο σαιτ "Κουτι της Πανδωρας". (Ειναι πιο ουσιωδες, υπο την εννοια οτι οι εκλογες θα προκηρυσσονταν αναποφευκτα μεσα στους επομενους εξι μηνες και το μονο που απεμενε ηταν να ακουσουμε μια ημερομηνια...Ενω η ιστορια της Κωνσταντινας...)
Η ιστορια της Κωνσταντινας, απο τη Βουλγαρια, δεν ξερω σε ποσους ειναι γνωστη..Ειμαι σιγουρος πως καποιοι απο τους κρατουντες δυσαρεστηθηκαν γιατι ισως πηρε λιγο περισσοτερη διασταση απο ο,τι εκεινοι επεδιωκαν... Ολα αρχισαν στις 22 Δεκεμβρη 2008 (τι μηνας και αυτος??!) οταν η Κωνσταντινα Κουνεβα την ωρα που επεστρεφε σπιτι της, δεχτηκε επιθεση με καυστικο οξυ. Τις πρωτες μερες ηταν πολυ σοβαρος ο κινδυνος για την υγεια της Κωνσταντινας. 8 μηνες μετα νοσηλευεται ακομα στον Ευαγγελισμο, εχοντας υποστει ανεπανορθωτες βλαβες, οπως η απωλεια ορασης στο ματι, αλλα με αισθητα βελτιωμενη την υγεια της και με τον κινδυνο για τη ζωη της πια να μην υφισταται..
Η Κωνσταντινα Κουνεβα εργαζοταν στην εταιρεια Οικομετ που εχει αναλαβει τον καθαρισμο του Ησαπ. Η εταιρεια αυτη αξιοποιησε το νομικο καθεστως που επιτρεπει σε μια ιδιωτικη εταιρεια να αναλαμβανει υπερεργολαβικα τον καθαρισμο δημοσιων κρατικων φορεων. Οι εργαζομενοι στην Οικομετ ειναι κατα βαση μεταναστες, και αρκετοι καταγγελoουν ανοιχτα παραβιασεις εργασιακων δικαιωματων..
Η Κωνσταντινα Κουνεβα ειχε αναπτυξει εντονη συνδικαλιστικη δραση, με σκοπο να επιλυσει καποια απο τα προβληματα του κλαδου της. Οπως η ιδια ειχε δηλωσει σε Βελγο δημοσιογραφο που ειχε κανει ρεπορταζ το Νοεβριο για τον εργασιακο μεσαιωνα των μεταναστων, ειχε δεχτει απειλες για τη ζωη της. Σε τριμερη συναντηση που πραγματοποιηθηκε στις 26 Νοεμβριου στο Υπουργειο Απασχολησης, οργανωθηκε αντισυγκεντρωση απο σωματειο που ελεγχοταν απο την Οικομετ και εκει αποδοκιμαστηκε η Κουνεβα και αλλες συνδικαλιστριες. 3 μερες πριν δεχτει την επιθεση με βιτριολι, η Κουνεβα διαμαρτυρηθηκε εντονα στην Οικομετ για πλαστες υπογραφες δωρων..
Η γεματη επιτυχιες Ελληνικη Αστυνομια απεφανθη οτι η πραξη ειχε να κανει με την ερωτικη ζωη της Κωνσταντινας. Ο ανακριτης Ελευθεριος Γεωργιλης δεν βρηκε κατι μεμπτο στην ολη υποθεση και εισηγηθηκε την αρχειοθετηση της. Ο ιδιος ανακριτης ηταν αυτος που συμμετειχε στην αποφαση για παραταση της προφυλακισης του -ελευθερου πλεον- Θοδωρη Ηλιοπουλου. Μαλλον τα δυο αυτα γεγονοτα ειναι συμπτωματικα.
Ολα αυτα ωστοσο πεισμωνουν και την Κωνσταντινα και οσους τασσονται στο πλευρο της. Η Κωνσταντινα ειναι μια απο τις πολλες "αορατες μορφες" αυτης της πολης. Μεταναστρια που καθαριζει θα σου πουν οι περισσοτεροι.. Ποσο λαθος ομως κανουν? Η Κουνεβα με το που ηρθε στην Ελλαδα, διαβασε το Συνταγμα μας για να ξερει τα δικαιωματα της και να γνωριζει ποτε παραβιαζονται..
Σε μια κοινωνια σαν τη δικια μας ο μεταναστης φανταζει αδιαφορος..Στην καλυτερη περιπτωση! Ωστοσο, το διπτυχο μεταναστης-συνδικαλιστης (οχι με ξυλινη γλωσσα σαν ολους τους προβεβλημενους, αλλα με ουσιωδεις διεκδικησεις) φοβιζει.. Κανονικα, θα επρεπε να προβληματιζει... Γιατι τετοιοι ανθρωποι δεν επιλεγουν να επιβιωσουν (οπως πολλοι αυτοχθονες), αλλα να ζησουν... Και οχι με ψευτικους ορους, αλλα με τους δικους τους..Μην ξεροντας αν θα κερδισουν, αν θα χασουν, γνωριζοντας ομως πως θα πολεμησουν και θα διεκδικησουν...Καλη αναρρωση στην Κωνσταντινα και οπως λεει και το συνθημα ... να ξερει πως δεν ειναι μονη! Στο τελος της αναρτησης θα μπορεσετε να ακουσετε τη συνεντευξη της Κωνσταντινας Κουνεβα στο koutipandoras.gr



Υ.Γ 1 Μαζι με την συνεντευξη αυτη παραθετω ενα τραγουδι που γραφτηκε για την Κωνσταντινα Κουνεβα..
Το "τραγούδι της Κωνσταντίνας" το έχουν συνθέσει ο πολιτικός πρόσφυγας από τη Γουϊνέα Abdurahamane Touré και ο PAUL CARATINI "Simpol", Γάλλος συνθέτης και τραγουδιστής του χιπ χοπ στο Παρίσι. Τραγουδάει η Ξανθούλα Ντακοβάνου. Ιδέα και στίχοι της Σόνιας Μητραλιά.


Υ.Γ 2 Αν θελετε, οσοι δεν την εχετε δει, να παρακολουθησετε την εκπομπη "Ερευνα" του Παυλου Τσιμα, που αναφεροταν στην υποθεση της Κωνσταντινας Κουνεβα.. Θα καταλαβετε πολλα τοσο για την υποθεση, οσο και για τις εργασιακες συνθηκες στην Οικομετ και για πολλα αλλα παραπλευρα ζητηματα..


Υ.Γ 3 Πολλα στοιχεια ειναι παρμενα απο το "Κουτι της Πανδωρας", απο την "Ερευνα" και απο οσα εχω διαβασει στις αφισες και στα φυλλαδια που εχουν μοιραστει..


Υ.Γ 4 Να ευχαριστησω τον Kis, γιατι χωρις αυτον, δεν θα ειχαν ανεβει τα βιντεο.. Ελπιζω την επομενη φορα να μπορεσω να τα ανεβασω μονος μου.. Να καλωσορισω και γω την evangel και να της ευχηθω ολες οι αναρτησεις να ναι σαν την πρωτη που ανεβασε πριν 2 μερες..




















3 σχόλια:

  1. Crypt, υπέροχο κείμενο, με συγκίνησες. Δεν ξέρω, αν έχω να προσθέσω κάτι επί της ουσίας... Τα είπες όλα...Απλά παροτρύνω όλους μας, όπως μπορεί ο καθένας, να είμαστε δίπλα σ' αυτή τη γυναίκα, που αγωνίζεται για ανθρώπινα δικαιώματα στο χώρο εργασίας της, που για άλλους θεωρούνται δεδομένα και προαπαιτούμενα...εδώ, αρκετά συχνά, θεωρούμε προαπαιτούμενο ένα στάνταρ μισθού...Δε θα πω πολλά...Ας γίνει η Κωνσταντίνα Κούνεβα η αρχή για μεγαλύτερους αγώνες για δικαιοσύνη και ανθρωπιά...ειδικότερα αναφορικά με την πρώτη και μεγαλύτερη για μένα ευπαθή ομάδα του πληθυσμού μας, αυτή των μεταναστών...

    Crypt, σε ευχαριστώ πολύ για το καλωσόρισμα και τα καλά σου λόγια...εύχομαι και γω το ίδιο για σένα...Πάντα, να μας ''ταρακουνάς'' και να μας συγκινείς με τέτοια κείμενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο καιρός περνάει και ο σεβασμός απέναντι στα εργατικά και πάνω απ όλα στα ανθρώπινα δικαιώματα μειώνεται... Α ρε Ελλάδα...

    Πολύ καλό το κείμενο Crypt.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε ευχαριστω evangel..Το συγκεκριμενο ζητημα με την Κουνεβα με απασχολουσε απο την αρχη και τωρα μου δοθηκε η ευκαιρια να γραψω για αυτο..
    Estella, σε ευχαριστω για το σχολιο σου.. Οντως, μερα με την μερα τα ανθρωπινα και κατ' επεκταση τα εργασιακα δικαιωματα παραβιαζονται ολοενα και περισσοτερο..Απλα, καπου πρεπει να ερθει και η αντιδραση σε αυτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε ευχαριστουμε για το σχολιο. Μακαρι να μας ξαναρθεις.