Ειναι κακό στην Άμμο να χτίζεις παλάτια?

Η απάντηση μόνο προφανής δεν θα μπορούσε να είναι, όπως και σε αντίστοιχες αληγορικές ερωτήσεις.

Αναλόγως τους όρους και τις προϋποθέσεις, πάντοτε.

Εάν πρόκειται για της Kseniya Simonova το σίγουρο είναι ότι όχι μόνο δεν είναι κακό να χτίζεις στην άμμο παλάτια, αλλά αντιθέτως ιδιαιτέρως εντυπωσιακό και ενίοτε συγκινητικό.

Η εμφάνιση μιας ντροπαλής 24χρονης σε σόου ταλέντων της ουκρανικής τηλεόρασης προκάλεσε το κλάμα μιας ολόκληρης χώρας, καθώς και διεθνή αίσθηση.

Περίπου 13.000.000 άνθρωποι είδαν την Kseniya Simonova στο σόου "Ουκρανία έχεις ταλέντο" σε μια εξαιρετική επίδειξη της τέχνης της άμμου.

Από τον περασμένο Μάιο, οπότε και εμφανίστηκε για πρώτη φορά η Simonova, με ένα κουτί γεμάτο όνειρα και ...

άμμο , ζωγραφίζοντας πανέμορφες και διαρκώς μεταβαλλόμενες εικόνες πάνω σε αυτό, απεικονίζοντας την ιστορία της πρώην σοβιετικής χώρας, λες και παρακολουθεί ο οποιοσδήποτε θεατής βίντεο.

Με της τέχνη της αυτή ''σκλάβωσε'' όλο και περισσότερους τηλεθεατές, οι οποίοι έγιναν θαυμαστές και κάθονταν μπροστά από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες για να την παρακαλουθήσουν με πρωτοφανή ζέση.

Τα βίντεό της στο Youtube έχουν συγκεντρώσει πάνω από 4.000.000 κλικ, αριθμός απίθανος για ένα κοινό που γνωρίζει λίγα για την ιστορία της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία
προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2010, ενώ βρίσκεται σε πολύ κακή οικονομική κατάσταση ως χώρα. Επίσης έχασε περίπου το 1/4 του πληθυσμού της κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 20% των συνολικών θανάτων του Πολέμου.

Με τη βοήθεια της άμμου, η Simonova
στα πορτραίτα της καταφέρνει να αποτυπώσει, αν και όχι με ιδιαίτερα λεπτομερή αλλα αφαιρετικό τρόπο, τις πλέον μύχιες σκέψεις και τα απόκρυφα συναισθήματα της ανθρώπινης ψυχής.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι καταφέρνει να μεταφέρει στο κοινό συναισθήματα, τα οποία δύσκολα κάποιος άλλος καλλιτέχνης μπορεί να εμφυσήσει, εκτός αν είναι εξαιρετικά ταλαντούχος όπως η Kseniya.

Στο πρώτο βίντεο η σκηνή, στο άνοιγμά της, δείχνει ένα ζευγάρι να κάθεται σε ένα παγκάκι κάτω από έναν ουρανό γεμάτο αστέρια. Ξαφνικά, εμφανίζονται πολεμικά αεροπλάνα και η ευτυχισμένη σκηνή αντικαθίσταται από θλιμμένα πρόσωπα. Στη συνέχεια, έρχεται ένα μωρό και η γυναίκα χαμογελά ξανά, αλλά ο όλεθρος του πολέμου τη μετατρέπει σε χήρα, πριν η εικόνα με τη σειρά της να πάρει τη μορφή του Αγνώστου Στρατιώτη της Ουκρανίας.









Η 24χρονη κέρδισε, φυσικά, το πρώτο βραβείο του παιχνιδιού (80.000 λίρες) και επέστρεψε στην κανονική της ζωή στην Κριμαία.

Έκπληξη αποτελεί πάντως το κίνητρό της για τη συμμετοχή στο παιχνίδι. "Δήλωσα συμμετοχή για να βοηθήσω ένα παιδί, το οποίο χρειαζόταν να υποβληθεί σε εγχείρηση. Δεν είχα σκοπό να κάνω όλη τη χώρα να κλάψει" είπε χαρακτηριστικά.

Δεν γνωρίζω αν τα κίνητρα της αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, αλλά ακόμα και αν δεν ισχύει - που δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω - η Τέχνη της είναι τόσο δυναμικά μεγαλειώδης που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης.

Το πλέον ενδεδειγμένο κίνητρο, κατά την γνώμη μου, που θα έπρεπε να ίσχυε, λόγω του αποτελέσματος, είναι ότι πήγε στο παιχνίδι για να μας δωρίσει κάτι το τόσο εντυπωσιακό και ριζοσπαστικό.








Υγ. Δεν υπάρχει τίποτα πιο εντυπωσιακό από αφοσιωμένους ανθρώπους, οι οποίοι τυγχάνουν να είναι τόσο προικισμένοι και να πρωτοπορούν.

Υγ2. Ας ελπίσουμε πως θα βρεθούν κι άλλοι τόσο ταλαντούχοι άνθρωποι να αναρριχηθούν στην κορυφή, έστω και από talent show.



2 σχόλια:

  1. ΤΟ ΒΙΝΤΕΑΚΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΙΧΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ!!!!! ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΜΑ ΠΟΛΥ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΙΔΟΣ ΤΕΧΝΗΣ ΝΑ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΙ ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ.....
    ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Η ΣΥΓΚΕΚΡΗΜΕΝΗ ΚΟΠΕΛΑ ΘΕΛΗΣΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ!!!ΠΡΑΓΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΣΠΑΝΙΖΕΙ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαρταται τους μηχανικους που εχεις, αν εχεις κατι πολιτικους και αρχιτεκτονες που ξερω εγω την εκατσες, δεν πα να κτισεις και στον βραχο πανω, δεν τη γλυτωνεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε ευχαριστουμε για το σχολιο. Μακαρι να μας ξαναρθεις.