Greater Mekong

Πέντε εβδομάδες εξεταστικής και κάτι ατελείωτα 15ωρα ισπανικών δε μου επέτρεψαν ούτε να παρακολουθώ το blog πόσο μάλλον να γράψω κάτι. Σήμερα όμως, αφού ξύπνησα και στη συνέχεια άσκησα το εκλογικό μου καθήκον αποφάσισα να γράψω κάτι που έχω στο μυαλό μου αρκετό καιρό.
Ημέρες εκλογών αυτές και ένα κοινό υπάρχει σε όλα τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων. Η επιθυμία για στροφή σε μια πράσινη οικονομία. Είτε αναδείχτηκε ως θέμα λόγω της ανόδου των οικολόγω-πρασίνων (οπότε πουλάει) είτε όντως πείστηκαν οι πολιτικές δύναμεις για την αναγκαιότητα μιας τέτοιας πολιτικής, για μένα σημασία έχει αν θα ανταποκριθούν οι εξαγγελίες των πολιτικών στις προσδοκίες των πολιτών.
Πάντως για να πω την αλήθεια αυτή η αναφορά όσο ήθελα να την κάνω τόσο άσχετη είναι με ότι πρόκειται να ακολουθήσει. Βρισκόμαστε στο 2009, κοντεύουμε στο 2010 κι ακόμα ο πλανήτης μας συνεχίζει να μας εκπλήσει. Όχι ένα, όχι δύο αλλά 163 νέα είδη του ζωϊκού και φυτικού βασιλείου ανακαλύφθηκαν τον προηγούμενο μήνα στο Greater Mekong της νοτιοανατολικής Ασίας. Σαύρες με δέρμα σαν της λεοπάρδαλης, βάτραχοι με σαγόνια και κανιβαλικές διαθέσεις και σαρκοφάγα φυτά που τρώνε πουλιά είναι μερικά από αυτά που ήταν αρκετά τυχερά ώστε να γνωρίσουν το ανθρώπινο είδος τόσο καθυστερημένα.. Στην ίδια περιοχή –η οποία ανήκει σε έξι κράτη, την Καμπότζη, το Λάος, τη Μιανμάρ, την Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και την Κίνα- από το 1997 και μετά έχουν ανακαλυφθεί συνολικά γύρω στα 1200 νέα είδη, τα οποία όπως δε συναντούται αλλού στη υδρόγειο κινδυνέυουν άμεσα με εξαφάνιση σύμφωνα με τη WWF. Τόσο η κλιματική αλλαγή που μπορει να επηρεάσει ανεπανόρθωτα τις συνθήκες του περιβάλλοντός τους όσο και η τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής απειλούν σοβαρά την ισσοροπία του καταπληκτικού αυτού βιότοπου που έχει χαρακτηριστεί ως η περιοχή με τις μεγαλύτερες εναλλαγες τοπίων και το δέλτα του ως το τρίτο πολυτιμότερο δέλτα της υφηλίου. Ίσως περνάει αδιάφορο από κάποιους και σίγουρα δε συμβαδίζει με τα τεκταινόμενα (άλλαγή κυβέρνησης, παραίτηση Καραμανλή, κλπ) αλλά είναι κάτι που ήθελα να το γράψω από τότε που μου ήρθαν στο e-mail μου φωτογραφίες αυτής της ανακάλυψης.

ΥΓ. Όποιος θέλει να τσεκάρει τις φωτογραφίες ας googlάρει Greater Mekong ή πιο απλά: http://www.worldwildlife.org/who/media/press/2009/WWFPresitem13787.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ευχαριστουμε για το σχολιο. Μακαρι να μας ξαναρθεις.