Imam Baildi - Από το Πολίτικο στην Ηλεκτρονική

Εντάξει, καταλαβαίνω την απορία όλων σας, για ποιό λόγο γράφω ένα άρθρο με τίτλο το υπέροχο αυτό Πολίτικο έδεσμα.

Έλα όμως που δεν αναφέρομαι στο εξαιρετικό φαγητό, αλλά στο μουσικό συγκρότημα που ιδρυτικά του μέλη είναι τα αδέρφια Λύσανδρος και Ορέστης Φαληρέας.

Όπως ακριβώς μπορούμε να ισχυριστούμε ότι οι παλιές συνταγές είναι αθάνατες στον πανδαμάτορα Χρόνο, εξ΄ ου και η ονομασία του σύγχρονου αυτού συγκροτήματος, έτσι και οι υπέροχες και πρωτότυπες μελωδίες και συνθέσεις είναι εξίσου Αθάνατες στον Χρόνο.

Την άποψη αυτή την αποδεικνύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα αδέρφια, μαζί με τα υπόλοιπα 6 μέλη που απαρτίζουν την κοινή τους προσπάθεια. Η άποψη τους για τα ''παρωχημένα'' και ''παλιομοδίτικα'' τραγούδια όπως αυτά της μεγάλης Ελληνίδας Σοφίας Βέμπω, ή του δεξιοτέχνη του εξάχορδου μπουζουκιού Μανώλη Χιώτη με ταίρι του τόσο στην ζωή όσο και την Τέχνη την Μαίρη Λίντα, διαφέρει σε σχέση με το σύνολο σχεδόν των ανθρώπων στην ηλικία τους.

Ιδίως στους καλλιτέχνες της ηλεκτρονικής φόλκ μουσικής, στην οποία από επιλογή ανήκουν.

Έχω και είμαι σίγουρος έχετε και εσείς ακούσει, την ατάκα που λέει ότι στην εποχή μας έχει σταματήσει η έμπνευση και πως το μόνο που απομένει στους καλλιτέχνες είναι να ακολουθήσουν την εύκολη πεπατημένη των διασκευών παλιών επιτυχιών.

Έχω όμως την αίσθηση ότι θέλει πολλά κότσια να πάρεις μυθικά ελληνικά τραγούδια όπως ο Πασατέμπος, Τα παιδιά της γειτονιάς και άλλα πολλά τα οποία όλα τα ελληνικά σπίτια έχουν γλεντήσει με αυτά, και να τα διασκευάζεις.

Το καλό με το συγκροτημένο συγκρότημα είναι ότι όχι μόνο διασκεύσαν τα συγκεκριμένα τραγούδια, αλλά τα ανέδειξαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σεβόμενοι την ιστορία και την φιλοσοφία αυτών των τραγουδιών, και παράλληλα προσέθεσαν την προσωπική τους αισθητική με αριστουργηματικό τρόπο.

Αυτό το συγκρότημα και η μουσική τους επιβεβαιώνει τον κανόνα της ελληνικής πραγματικότητας.

Την πραγματικότητα που λέει ότι το κάθετι που αξίζει και έχει αληθινή αξία, πρώτα το απολαμβάνουν και το αναδεικνύουν οι ξένοι και αργότερα φτάνει σε εμάς.

Το συγκρότημα αυτό έχει παίξει και έχει προσκληθεί από διεθνού φήμης διοργανωτές και Φεστιβάλ, όπως το Roskilde της Δανίας, όπου έπαιξαν ανάμεσα σε καλλιτέχνες Παγκόσμιας εμβέλειας όπως οι Coldplay, Pet Shop Boys, Oasis, Faith no more.

Απόδειξη της επιτυχίας τους αποτελεί το γεγονός ότι έχουν μπει ήδη στα Ευρωπαϊκά τσάρτς και το δημοσιευμα της εφημερίδας Guardian, η οποία αναφέρθηκε στην ελληνική μπάντα παρομοίαζοντας την ''με το ελληνικό ισοδύναμο του Moby''.

Το ενθαρυντικό είναι ότι καλλιτέχνες όπως Δήμητρα Γαλάνη και η Ελένη Τσαλιγοπούλου, έχοντας καλλιτεχνικό κριτήριο κάλεσαν το συγκρότημα να συνεργαστούν το χειμώνα και το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να τους απολαύσει στο Vox με δικό τους πρόγραμμα.

Όπως έχουν δηλώσει και σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν, στον δεύτερο τους δίσκο θα πάρουν samples από πολλά είδη μουσικής και βασιζόμενοι σε αυτά θα γράψουν δικιά τους μουσική.

Ας ευχηθούμε ότι ο νέος τους δίσκος, ο οποίος αναμένεται στα τέλη της χρονιάς, να είναι όχι μόνο αντάξιος με τον προηγούμενο, αλλά να τον ξεπεράσει κιόλας κατα πολύ.












Υγ. Θα τους βρείτε στο Facebook και στο Myspace.

Υγ2. Ευχαριστώ el-Fin για την βοήθεια...

1 σχόλιο:

  1. Φοβερό συγκρότημα... Καλή η επιλογή. θέλουμε sequel "Imam Baildi - Από το πολίτικο στην ηλεκτρονική 2" με περισσότερες πληροφορίες για το συγκρότημα. Π.χ. γιατί επέλεξαν αυτό το όνομα κ.τ.λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε ευχαριστουμε για το σχολιο. Μακαρι να μας ξαναρθεις.